Piwo jest warzone przy użyciu 4 głównych składników: chmielu, słodu, drożdży i wody. Chociaż te same cztery podstawowe składniki są używane do sporządzania wszystkich rodzajów piwa, ich jakość wpływa na finalny produkt.

Po prostu lepsze piwo produkowane jest z lepszych składników: pełnych szyszek chmielu, zbóż dobrego pochodzenia, unikalnych szczepów drożdży i oczywiście czystej wody. Odmiany i ilości każdego ze składników określają finalny kolor, aromat, smak i ogólny charakter warzonego piwa.

  1. Woda - to główny składnik piwa, wpływający na jakość i harmonijność smaku. Jej stopień twardości, zawartość minerałów w dużym stopniu wpływają na percepcję pozostałych składników.
  2. Słód - czyli ziarno zbóż poddane kiełkowaniu i suszeniu. Ciepło używane do wysuszenia słodowanego ziarna ma ogromny wpływ na smak, końcowy aromat i kolor słodu, co przekłada się na finalny smak i charakter piwa. To baza piwa, która nadaje mu charakterystyczny kolor, strukturę i siłę.
  3. Drożdże - to katalizator, który wytwarza alkohol zawarty w piwie. Ich rodzaj decyduje o o gatunku i charakterystyce piwa.
  4. Chmiel - czasami przeceniany ale ważny składnik piwa, który wpływa na finalny aromat i … jest naturalnym środkiem konserwującym. Dodawany jako „przyprawa” na różnych etapach ważenia nadaje określony smak i zapach - od klasycznego goryczkowego po delikatny kwiatowy aromat. Co zaskakujące - to chmiel pozwala uzyskać piękną i stabilną pianę.