Loading...

Piwo to złocisty, niskoprocentowy trunek, który jest jednym z najbardziej lubianych alkoholi na świecie. Co więcej – to trzeci najpopularniejszy napój zaraz po wodzie i herbacie, w pełni naturalny i łatwo przyswajalny przez organizm. I pasuje do każdej okazji i jedzenia.

Proces jego produkcji był udoskonalany przez setki lat, by w ostatnich latach zaskoczyć rynek bogactwem gatunków, stylów i aromatów. Obecnie każdy smakosz, nawet najbardziej wymagający, znajdzie coś dla siebie. Wiemy co dobre, dlatego aktywnie pracujemy nad ofertą.

Piwo jest warzone przy użyciu 4 głównych składników: chmielu, słodu, drożdży i wody. Chociaż te same cztery podstawowe składniki są używane do sporządzania wszystkich rodzajów piwa, ich jakość wpływa na finalny produkt.

Po prostu lepsze piwo produkowane jest z lepszych składników: pełnych szyszek chmielu, zbóż dobrego pochodzenia, unikalnych szczepów drożdży i oczywiście czystej wody. Odmiany i ilości każdego ze składników określają finalny kolor, aromat, smak i ogólny charakter warzonego piwa.

Ze względu na odmienne składniki, ich rodzaje, wykorzystywane ilości i proporcje a także technologię produkcji wyróżnia się różne gatunki piwa, style i odmiany, charakteryzujące się różnymi elementami.

Podstawowe rozróżnienie gatunków piwa wynika z rodzaju drożdży, a co za tym idzie z zastosowanej technologi produkcji. Piwa dzielimy na dwie duże grupy - piwa górnej oraz piwa dolnej fermentacji.

Piwo = Piwo? Niecałkiem. Ta sama butelka chmielowego trunku podana w różnych temperaturach, inaczej nalana, w różnych kuflach może smakować kompletnie inaczej.

Zgłębiając tajniki piwnego świata powinniśmy pamiętać, co wpływa na finalne doznania.

Piwo jest doskonałym towarzyszem wielu potraw. Klasycznie serwowane jest z drobnymi przekąskami (orzeszki, paluszki, chipsy, ale też suszone owoce i warzywa), jednak ze względu na bogactwo smaków i aromatów, może być idealnym uzupełnieniem głównych posiłków.

Dobierając piwo do potraw, warto kierować się podobnymi wskazówkami, jakimi sommelierzy  kierują się dobierając wina do posiłków. Główne zasady są po to, by wyznaczać kierunek, więc warto z nich skorzystać:

Piwo to zdecydowanie idealny trunek do majowego grilla, na spotkanie z przyjaciółmi, filmowy wieczór przed TV czy dodatek do idealnej kolacji.

Pamiętajmy jednak o tym, że piwo zawiera alkohol, więc w każdej z tych sytuacji powinno być spożywane w sposób odpowiedzialny.

Najlepsze gatunki piw
Krata piwa

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji